Pinkpop

Gepubliceerd op 14 juni 2019 om 11:02

Foto: Bart Heemskerk

Pinkpop is Nederlands oudste en bekendste popfestival. De eerste editie van Pinkpop vond plaats in Geleen op 18 mei 1970. De naam van het bekende popfestijn komt van ‘Pop met Pinksteren’: Pinkpop.

 

Oprichting

De eerste edities waren anders dan vandaag de dag. Vroeger was Pinkpop namelijk maar één dag in het jaar, maar vanaf het jaar 1996 duurt het festival maar liefst 3 dagen lang. Hiermee is Pinkpop het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld.Wim Wennekes, Frits van Reysen, Hans van Beers en Jan Smeets zijn de oprichters van het jaarlijkse, succesvolle popfestival. Beers en Wennekes organiseerde een popfestival in 1969. In eerste instantie zou er een talentenjacht worden gehouden, maar dat idee was al snel van de baan. Het werd groter dan het oorspronkelijke plan. Het werd een festival waar voornamelijk Limburgse bandjes optraden. Je zou het nu niet meer kunnen bedenken, maar toentertijd mochten bezoekers hun eigen eten en drinken meenemen. In combinatie van de datum waarop het plaats vond en de opzet van dit evenement, kwam de naam Pinknick.

 

In 1970 werd het groter aangepakt. Jan Smeets en Frits van Reysen wilden graag een internationale artiest naar Limburg halen. Dat zou Melanie worden, maar vanwege ziekte van Melanie ging het concert niet door. De vier eerdergenoemde oprichters hadden een alternatief: tweede editie van Picknick organiseren. Het werd groter aangepakt en was voor het eerst in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. De naam van dit evenement werd aangepast en werd ‘Pinkpop’.

 

Pinksteren

Pinkpop wordt al vanaf de eerste editie in 1970 tijdens het Pinksterweekend georganiseerd, met uitzondering van de jaren 2008, 2010, 2013, 2015, 2016 en 2018. In principe wordt het evenement sinds 2008 in elk jaar waarin Pinksteren vroeg valt, niet met Pinksteren gehouden, maar in een weekend dat in of dicht bij de maand juni ligt. Dat komt doordat Pinksteren dan te ver van andere Europese festivals zou liggen. Als gevolg daarvan: er zijn niet veel bands op tournee naar een ander festival in Europa, waardoor er weinig tot niet (grote) artiesten op Pinkpop staan.

 

Vanaf aankomende tien jaar wordt Pinkpop niet met Pinksteren georganiseerd. “Pinksteren valt te vroeg”, zeg Jan Smeets. “We hebben veel te veel concurrentie uit Amerika”. Hierdoor heeft Smeets besloten dat de aankomende tien jaar Pinkpop in het tweede weekend van juni plaats vindt. Zo zouden er makkelijker grote artiesten naar Landgraaf komen, denkt Smeets.

 

Locaties

De eerste 17 edities vonden plaats in Geleen (18 mei 1970 t/m 19 mei 1986). In 1987 vond er een verbouwing op het sportpark in Geleen. Hierdoor kon het festival daar niet worden gehouden. Zo ging Pinkpop voor 1 keer naar het Sportpark De Berckt in Baarlo. Door de jaren heen dat het popfestijn in Geleen plaats vond, zijn omwonende gaan protesteren. Pinkpop wilde zich uitbreiden vanwege het succes, maar voldeed niet aan de wensen/eisen van de omwonende en keerde niet meer terug naar Geleen. Vanaf 1988 tot en met de dag van vandaag vindt Pinkpop plaats op Megaland Landgraaf, de voormalige draf- en renbaan van Schaesberg.

 

Vandaag de dag heeft Pinkpop 5 podiums, waar de grootste artiesten van Nederland en van de wereld hebben gespeelt. Pas bij het 25-jarige jubileum in 1994 kreeg het festival haar tweede buitenpodia en één podium in een tent. Sindsdien was Pinkpop niet alleen meer op de Pinkstermaandag, maar ook op de voorafgaande zondag. Sinds 1996 duurt het festival maar liefst drie dagen lang.

 

Maud Boon

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.